NÁPOJE, KTERÉ MAJÍ DUŠI, jsme ochutnali přímo ve výrobě

V pondělí 13. května jsem navštívil spolu s Vítem Bártou Moštovnu Lažany a pivovar Svijany. Liberecký a Českolipský deník ocenily, že si Vít Bárta udělal na tyto pozoruhodné regionální firmy čas ve svém nabitém programu.

Proč jsme tam přijeli, vysvětlil poslanec Bárta: „Věci veřejné podporují středně velké a malé české firmy, které se snaží odolávat tlaku monopolů, ať už to jsou Plzeňský Prazdroj, Mattoni či Babišovy firmy nebo nadnárodní prodejní řetězce. A ing. Hvězda, ředitel Moštovny Lažany, nám popsal, jak tvrdá vyjednávání s hypermarkety musí podstupovat a jaká další úskalí provázejí výrobu, prodej a propagaci kvalitních regionálních potravin a nápojů.“

Ing. Miloš Hvězda zdůraznil, že každý, kdo pije jejich mošty, ví přesně, co pije. Na rozdíl od mnohých jiných nápojů, u nichž hraje nemalou roli chemie. „My známe všechny pěstitele, kteří nám dodávají ovoce, kteří našim moštům dodávají příběh a duši. To globální značky říci nemohou, a proto podle mne žádný příběh a žádnou duši nemají,“ dodal ředitel Hvězda.

Já jsem si pochvaloval, že si mohu prohlédnout celý provoz. Řídím se zásadou raději desetkrát vidět na vlastní oči než jen číst nějaké zprostředkované informace. Když máme jednat o zákonech, máme vědět, co způsobují v praxi. Proto se tak často pohybuji v terénu. Dodejme, že výsledky z výroby, kterou jsme si prohlédli, jsme si odvezli i domů, neboť jsme si koupili několik balení moštů a přislíbili jsme, že je budeme odebírat i na velké akce Věcí veřejných a budeme dávat ve známost jejich vysokou kvalitu.

Moštovna Lažany a Pivovar Svijany a. s. spolu s firmami Jatky Lomnice a.s., a Bio ovoce a zelenina Verich založili Prodejní družstvo regionálních výrobků Český ráj. Moštovna Lažany je několikanásobným držitelem titulu „Výrobek roku“, v roce 2005 za Jablečný mošt, v roce 2006 za Rybízový nápoj, v roce 2007 za Višňový nápoj, v roce 2008 za Jablečný mošt s vlákninou, v roce 2009 za Vinný mošt z odrůdy Muller Thurgau) a v roce 2011 za Červenou řepu s jablkem a dále značky „Regionální produkt Českého ráje“. A právě mošt z červené řepy a jablek nejvíc zachutnal poslanci Skokanovi.

V pivovaru Svijany jsme ochutnali proslulou třináctku přímo z ležáckých tanků. „Mělo ještě větší říz, než točené v hospodě. Opravdu nemám žádný důvod vracet se k plzeňskému Prazdroji, který jsem začal bojkotovat kvůli jeho cenové politice a diskriminaci českých spotřebitelů,“ spokojeně okomentoval Vít Bárta ochutnávku svijanského ležáku.

Pivovar Svijany je se svým výstavem 385 000 hektolitrů v roce 2009 šestým největším českým pivovarem a už dávno přerostl hranice libereckého regionu. Oblibu si získává především díky tradičnímu způsobu vaření piva a širokému portfoliu pivních speciálů.

1 SKOKAN + BÁRTA_0588 600px 3 S+B Moštovna_0545 600px 2 S+B Moštovna_0539 600px Deník SČ Lažany Bárta 130514

Komentáře jsou zavřeny.