Krajské dožínky hostila letos Smržovka a výhercem potravinářského výrobku roku LK je Turistická klobása z Jatek Lomnice nad Popelkou
Stovky lidí přišly v sobotu podpořit regionální výrobce z oblasti potravinářství a zemědělství na 9. ročník Krajských dožínkových slavností Libereckého kraje, které se konaly v areálu Parkhotelu ve Smržovce. Nechybělo ani tradiční vyhlašování soutěže Nejlepší výrobek Libereckého kraje roku 2011 z odvětví potravinářství a zemědělství. S nejvyšším bodovým ohodnocení 967 bodů se jím stal výrobek Turistická klobása od výrobce Jatky Lomnice a.s., Lomničan.
Soutěž o titul Výrobek roku probíhá od roku 2004 a v letošním roce se zemědělci a potravináři utkali již v 8. ročníku.V rámci diverzifikace zemědělských činností vznikají a fungují malé výrobny, které ze zemědělských produktů vytvářejí velice kvalitní potravinářské výrobky. Z tohoto důvodu je v rámci Krajské koncepce zemědělství Libereckého kraje navržena jako jedna z možností, které podporují rozvoj tohoto podnikání a tím i rozvoj venkovského prostoru, soutěž o ocenění Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství-zemědělství.
Každý výrobek je v soutěži posuzován podle stanovených kritérií, jakými jsou například inovativnost, design, použité materiály, suroviny a způsob výroby nebo vliv výrobku na zdraví zákazníka. K termínu uzávěrky 31. května 2011 se do soutěže přihlásilo 14 výrobců z Libereckého kraje. Krajský úřad tedy posuzoval celkem 39 výrobků v 9 kategoriích. Přihlášené výrobky posuzovala hodnotící komise – Výbor zemědělství a životního prostředí Zastupitelstva Libereckého kraje dne 16. června 2011 podle daných kritérií. K datu zasedání hodnotící komise však nebyl dodán vzorek jednoho výrobku, proto bylo hodnoceno celkem 38 výrobků od 13 výrobců v 8 kategoriích.
Slavností se aktivně zúčastnil i poslanec za VV Petr Skokan, který předával cenu v kategorii “Potraviny pro zvláštní výživu” a to Ing. Františkovi Kuberkovi, jednateli Jizerských pekáren za jejich bezlepkové rakvičky. “Krajských dožínek se účastním každoročně a jsem rád, že tuto velmi starou tradici jako první vzřkísil právě náš, Liberecký kraj. U všech soutěžících i jednotlivých stánků v okolí smržovského Parkhotelu bylo vidět nadšení a dobrá nálada a strávil jsem tu velmi příjemné dvě hodiny. Na závěr jsem neodolal a nakopil domů plnou tašku potravin přímo od výrobců”, poznamenal na závěr Petr Skokan.